Články » Jezdíme, plujeme, létáme

Jezdíme, plujeme, létáme

„Na výlet, na výlet můžete jet s námi hned“ – chytlavá melodie a text písničky Míši Noskové zazněly 7. března odpoledne dětským oddělením Městské knihovny Louny. Za účasti dospělých i dětí zde proběhla vernisáž výstavy dětských výtvarných prací „Jezdíme, plujeme, létáme“. Setkání oživily svým vystoupením děti z MŠ Fügnerova.

Lounská knihovna pravidelně dvakrát ročně vyhlašuje výtvarný projekt pro děti ze všech typů škol. V tom posledním mohli všichni tvořit libovolnými technikami na téma „doprava.“ Tentokrát se zapojilo 18 kolektivů – MŠ a ZŠ z Loun i z blízkého či vzdálenějšího okolí, ale třeba i Středisko volného času z Postoloprt či komunitní škola Zeměkvítek z Prahy. Celkem se sešlo na 250 obrázků různých velikostí, tvarů a barev. Najdete zde kresby, malby i koláže. Díky nápaditým obrázkům můžete cestovat vzduchem, vodou či po zemi. Uvidíte vesmírné rakety, letadla, balony, vrtulníky i vzducholoď. Po zemi vás svezou historická auta i superrychlé vozy. Ale najdete tu i záchranáře, nákladní auta, traktory, a dokonce i tank. Po kolejích se pohybují skutečné vlaky i ty pohádkové. Obdivovat můžete nejen rozmanité dopravní prostředky, ale zhlédnout i planetu Zemi z výšky, či cestovat Českou republikou – třeba krajem chmele nebo z balónu vidět Louny. Zavítat můžete i do země pyramid či na tropický ostrov.

Velké poděkování za krásnou výstavu patří všem zúčastněným. K vidění je do konce října během otevírací doby knihovny. V již zmiňované písničce zní i slova: „Poletíme někam, kde je hodně veselo.“ Pokud to chcete také zkusit, nemusíte daleko, přijďte do lounské knihovny. Rádi vás uvidíme.

Jana Hrbková